Laktóz intolerancia, avagy mondjunk le a bocikról?

2016.10.29

Az elmúlt 6 évben számos vizsgálaton, teszten és egyéb orvosi mizérián estem keresztül. Volt mikor 9 hónapig vártam a vizsgálatra, s mintha egy gyereket szülnék - később a vizsgálat során hasonló fájdalmakkal :) - még a teszteredményeken is meglepődtek a klinikán. Fogalmam sem volt róla, milyen beteg is vagyok míg nem az egyik - már 6-dik - gasztroenterológus mumus azt mondta: "krónikus laktózérzékenysége van" Hát okés! - mondtam...de ezt mit is jelent? Csak a tüneteimet ismertem, a fájdalmakat a pocakomban, a kellemetlen szájízt, bőrkiütéseket. Aztán elkezdtem nyomozni miként is éltem eddig az életemet, azaz miket ettem meg. Ledöbbentem mennyi élelmiszerben van olyan adalékanyag, ami valamilyen tejcukort tartalmaz. Mindezek emésztése számomra olyan problémákkal jár, hogy egyáltalán nem ehetek bizonyos dolgokat...sőt még jó pár finom élelmiszert sem - mint a fánk, nutella és társai -, mert vagy keresztallergiát, vagy krónikus hízást eredményeznek. Éppen ezért döntöttem úgy, hogy a témával bővebben foglalkozok és megpróbálok segíteni azoknak, akik hasonló problémákkal élnek, edzenek, próbálnak lefogyni és túlélni éhezés mentesen. De nézzük is meg, mi az a laktóz intolerancia!

A laktóz (tejcukor) a tejben és a tejtermékekben előforduló diszacharid, melyet a laktáz nevű enzim alakít át a vékonybélben felszívódó egyszerű cukrokká, glükózzá és galaktózzá. A szükséges enzim teljes vagy részleges hiánya laktózintoleranciát okoz, ekkor a tejcukor nem emésztődik meg, nem szívódik fel, koncentrációjának megfelelően vizet szív a bélbe és tejfogyasztást követően hasmenést okoz. A vastagbélbe jutó tejcukrot a bélbaktériumok megerjesztik, rövidláncú zsírsavakra, végül széndioxidra és hidrogénre bontják le, tovább fokozva a haspuffadást és a hasmenést (a fruktóz és a szorbitol nagy mennyiségű fogyasztása is hasonló tüneteket produkálhat). Az öröklődő teljes laktáz-hiány nagyon ritka kórkép, már az anyatejes táplálás alatt panaszok jelentkeznek. Az életkor előrehaladtával fokozatosan csökkenő laktázszint miatt fellépő elsődleges laktóz intolerancia a gyermekkor után kezdődik. A másodlagos, vagy szerzett laktáz-hiány egy a vékonybelet (is) érintő betegség következménye, ez lehet fertőzés (gyomor-bélhurut), antibiotikum-kezelés, lisztérzékenység, Crohn-betegség, daganatok sugár és kemoterápiája, rövidbél szindróma, cukorbetegséghez társuló bélmozgászavar.

Hogyan lehet felismerni a betegséget? 

Abban az esetben gondoljon laktóz-intoleranciára, ha tej vagy tejtermék fogyasztását követően jelentkező laza, hasmenéses széklet, puffadás, gyakori teltségérzet, hasi fájdalom és hányinger figyelhető meg. A betegség diagnosztizálására funkcionális tesztek használhatók, ezek a következők: laktóz-tolerancia teszt (laktóz fogyasztását követően mérik a vércukor emelkedésének mértékét) tej-tolerancia teszt (a fentihez hasonló, csak nem tiszta laktózt, hanem tejet iszik a beteg) hidrogén-kilégzési teszt: Jelenleg ez a választandó diagnosztikus eljárás. A páciens laktózt tartalmazó tesztitalt fogyaszt el. Három órán át félóránként a kilélegzett levegőmintákban mérik a hidrogén-koncentrációt. A kiindulási értékhez képest 20 ppm koncentrációnövekedés laktáz hiányra utal. laktózmentes étrend: a panaszok megszűnése a tejtermékek elhagyását követően, majd a panaszok kiújulása az ismételt laktózfogyasztás hatására a laktázhiány alapos gyanúját veti fel.

Mi a teendő tejcukor-érzékenység esetén? 

A tejcukor-érzékenység kezelési módja a tejtermékek fogyasztásának kerülése. Ekkor a betegeknek más módon kell gondoskodniuk a szervezet számára elengedhetetlen kalcium, riboflavin (B2-vitamin), niacin, folsav, B1-vitamin, fehérje, A-, D-, B12-vitamin, kálium, magnézium, valamint cink beviteléről. A laktózmentes, vagy prehidrolizált tejek ma már gond nélkül hozzáférhetők. A joghurtokat és sajtokat, továbbá a szója-alapú tejtermékeket a laktóz intolerancia enyhébb formájában szenvedők jól tolerálják. A másik lehetőség a tejtermékek fogyasztása előtt laktáztabletták szedése, ha ez megfelelő dózisban történik.

Forrás: www.webbeteg.hu